Vin skader hjernen mere end øl


Forskere mener, at vin er mere skadeligt for hjernen end øl og spiritus - fordi det kan give skrumpehjerne. Det menes, at øls indhold af B-vitamin og folat bidrager til at nedbryde giftstof i blodet.

Det handler om hippocampus, den del af hjernen, der har med hukommelse at gøre. Det er den del af hjernen, der først rammes af Alzheimers. Vin får hippocampus til at skrumpe. Og den nyhed kommer nok bag på de mange vindrikkere, der gerne tager et glas eller to med henvisning til dets helbredsmæssige fordele.

Især kvinder ser ud til at blive ramt. Og kvinder drikker netop ofte mere vin end øl.

Undersøgelsen, der omtales i tidsskriftet "Alcohol and Alcoholism" er baseret på hjernescanninger af mennesker, der har fået diagnosen alkoholiker. De viste, at hippocampus, som sidder dybt i hjernen, er op til 10 pct. mindre hos alkoholikere.

Lederen af det psykiatriske team bag undersøgelsen siger, at det er den første undersøgelse, der afdækker alkoholmisbrugets indflydelse på hjernen.

Hjernen rammes
Når hippocampus rammes, betyder det at hukommelse, orienteringsevne og evnen til at bedømme afstande bliver påvirket.

Forskere fra universitet i Göttingen, Tyskland har desuden afdækket, at øldrikkere har det laveste indhold af giftstoffet homocysteine i blodet. Høje niveauer af homocysteine forbindes med højere risiko for hjerteanfald, demens m.m. Det menes, at øllets indhold af B-vitamin og folat bidrager til at nedbryde homocysteine.

Ingen kommentarer: