Hvidvin til tiden


Der skal sprød og klassisk hvidvin til årstidens specialiteter

Når disse linjer læses er der måske stadig både stenbider- og torskerogn i fiskehandlerens disk. Nu, hvor Tivoli er åbnet, er fjordrejerne selvfølgelig også kommet, men de forsvinder måske, før vi ved af det igen. Sidste år var et rigtigt ringe år for det lille skaldyr, som i min bog er det tætteste, man kommer en dansk nationalspise, og der er desværre foreløbig ikke noget, som tyder på, at det skulle blive bedre i år. Aspargesene er dog med sikkerhed lige rundt om hjørnet.

Vi får med andre ord brug for hvidvin i den kommende tid, helst af den sprøde mineralske slags uden for meget træ. Testen byder i denne uge på en lille håndfuld af slagsen, først og fremmest fra Chablis i det nordlige Bourgogne, som generelt synes at være stedet at kigge hen, når man vil have klassisk sprød hvidvin med fornuftig sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Det store købmandshus Louis Latour er normalt kendt for alt muligt andet end chablis, men ikke desto mindre gør Latour, som er flere hundrede procent bedre til de hvide end de røde, det rigtigt godt med 2006 Chablis La Chanfleure. Lige nu fremstår den lækkert cremet og åben, med alt hvad man forventer sig af klassisk chablis – dvs. især mineralitet. Nogen stor gemmevin er det dog næppe.

Gemmevin er nok snarere 2002 Chablis 1. cru Fourchaume fra kooperativet La Chablisienne, som vinificerer 25 pct. af al vinen fra distriktet. Hvor La Chablisienne har scoret maxpoint med efterhånden en stribe vine fra den glimrende 02-årgang, virker det som om Fourchaume ikke rigtig er trådt i karakter – der er endnu lidt for blomstervand efter min smag. Måske er det terroir’ets – vinmarkens – karakter, måske er det udviklingstrinnet, hvem ved? I hvert fald er der ikke nok til topkarakter, som den præsenterer sig pt.

Et sjovt alternativ i denne klasse er den rene sémillon fra Margaret River – det herlige surfer-paradis i Western Australia. Den er selvfølgelig lidt mere alkoholtung og sødmefuld i frugten end en klassisk europæisk vin, men den har de rette urtede toner, som vil gøre sig fremragende til asparges og andet grønt.

Ingen kommentarer: