Thailandsk vin vinder frem i Danmark


Thailand er buddhaer, kokosmælk og palmeøer – men det er faktisk også den største asiatiske vineksportør.Og det mærkes i Danmark, hvor kunderne er ved at få smag for de thailandske dråber. Én af dem, der oplever en stigende interesse, er vinimportør Mikael Gleerup, der sammen med sin kone driver importvirksomheden Seven Oceans og den thailandske specialbutik ”Pook Market” på Brostræde i Helsingør."Flere og flere kunder efterspørger thai-vin. Nogle er vinkendere, mens andre er novicer, men fælles for dem er, at de synes, at det kunne være sjovt at prøve noget nyt, og at de er glade for at rejse til Thailand," fortæller indehaveren til Børsens Nyhedstjeneste, BNT.Mere af det sødeHvid, rød, rose, krydret og frugtige - thailandsk vin kan lidt af det hele, og derfor rummer den en potentiel succeshistorie, mener han. "Vi sammenligner potentialet med dengang, da den gode Simon Spies fløj danskerne til Spanien og her introducerede Paella, Riojavin og Flameco. I dag går rejsen til Thailand, hvor det er den krydrede mad, thai-vin og landets spændende kultur, der nydes," siger han.Meget thailandsk vin er baseret på Shiraz. Druen smager dog forskelligt alt efter hvilket distrikt, den er blevet plukket i, men man aner alligevel klart Shiraz druens karakteristiske sammensætning – læder, vanilje og blommer. Og den smag kan danskerne godt lide, mener Mikael Gleerup."Syreindholdet er lavere i thailandsk vin sammenlignet med vin, som vi kender fra Frankrig, Italien og Spanien, hvilket betyder, at smagen er umiddelbart mere frugtdreven og sødere," forklarer han. Gleerup tilføjer, at eksempelvis thailandsk hvidvin smager en anelse af limefrugt.Druerne bliver i øvrigt plukket om natten, for at skåne dem for solens varme.God til krydret madMikael Gleerup mener, at den stigende interesse bl.a. hænger sammen med, at vinene egner sig godt til indisk og cajun mad og ikke mindst thai-mad, som danskerne spiser meget af. Her har andre vine en tendens til at tage smagen fra maden."Vi (thailandske vinproducenter – Thai Wine Association – TWA, red.) har den holdning, at man ikke skal lave mad til vinen, men producere vin til maden. Forstået på den måde, at vinens smag skal støtte op om måltidet," siger han og understreger, at thailandsk vin af samme årsag netop er god til krydret mad.Det er først for nyligt, at eksporten af thailandsk vin er steget. Om vi ville tage vinen til os med samme iver, som vi har sat tænderne i kongerejer og bambusskud, må tiden vise.

Ingen kommentarer: